Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
/frontend/shared/header/languagechooser
/frontend/shared/header/languagechooser
Logga in

Solceller från Lindab - SolarRoof

Viktig information gällande SolarRoof

Som följd av rådande situation i världen har våra leverantörer av komponenter till SolarRoof stora leveransproblem. Vi tvingas därför tillfälligt pausa offerering och försäljning av SolarRoof. I nuläget kan vi inte ge klara besked runt när vi kan återuppta försäljningen, men vi arbetar hårt för att hitta en lösning.

Information kommer att levereras löpande framåt.

 

 

Vi har kombinerat över 60 års erfarenhet av plåtbearbetning med den senaste tekniken inom solenergi. Den tidlösa designen av ett bandtäckt tak tillsammans med modern teknik för solenergi är det som utgör Lindab SolarRoof. SolarRoof är toppmoderna solceller utrustade med den senaste tekniken. Solcellerna är integrerade i plåttaket och bildar en komplett taklösning.

Direkt i vår egna fabrik i skånska Förslöv limmar vi flexibla tunnfilmssolceller på olika takprofiler. Detta säkerställer en hög kvalitet, minimerar transporter, sänker hanteringskostnaderna och minskar installationstiden.

 

 

Solceller – en hållbar investering

Solceller innebär stora möjligheter för både ditt hushåll och klimatet i stort. Att ta vara på solens strålar och omvandla dem till energi är en väldigt klimatsmart och ren lösning. Solceller är framtiden och syns på tak, åkrar och mobila enheter nästan vart vi än vänder oss idag.

Att investera i solceller lönar sig både i din plånbok och för vår planet. Efter en engångsavgift för installation och införskaffande av paneler kan du sedan vänta dig att tjäna tillbaka dessa pengar med tiden. Återbetalningstid och lönsamhet på dina solceller påverkas såklart av framtida elpris, skatter och stöd. Men klart är att du säkrar en del av din elanvändning och dessutom högst sannolikt ökar värdet på din fastighet. I sinom tid är din investering återbetald. Solcellspaneler blir allt vanligare och är för många ett givet inslag på huset. Genom att haka på trenden kan du också ligga rätt i tiden.

Du kan också få skatteavdrag för solceller, vilket kan underlätta inköpet ytterligare.

Referensprojekt

Fördelar med solceller

Vi nämner här många olika aspekter där solceller är gynnsamt ur olika perspektiv. Låt oss konkretisera ytterligare på vilka sätt integrerade solcellspaneler kan förändra och förbättra din energiförsörjning i grunden. Både för människa och planet.

 • Solen finns i överflöd och är en oändlig resurs. Till skillnad från fossila bränslen kommer solen aldrig sluta skina (på i alla fall 4 miljarder år enligt forskare – du kan vara lugn).
 • Solenergi är klimatsmart och har dessutom minimal påverkan på djur och natur. Att jämföra med exempelvis vindkraft, där fågelliv och annat kan störas.
 • Solceller är helt utsläppsfria och släpper varken ut smuts, stör eller luktar.
 • Installation av solceller går att utföra i vilken omgivning som helst, och tar inte upp stor plats.
 • Du kan sälja vidare överbliven energi till ditt elbolag och tjäna pengar på det du producerar.
 • Solcellspaneler höjer värdet på din fastighet.
 • Solceller ger energi – även vid molnigt väder.

Det här är bara ett axplock av möjligheter solceller innebär för dig och ditt hushåll. Har det uppstått några frågor eller funderingar? Tveka inte att höra av dig till oss på Lindab. Vi hjälper dig gärna!


 

 

Så fungerar solpaneler

1.png


Solpaneler består av solceller som fångar solljus och omvandlar detta till likström.

 

2.pngEn optimerare säkerställer att solpanelerna producerar på en optimal nivå hela tiden genom något som kallas MPPT (Maximum Power Point Tracking), varje optimerare kopplas till två solpaneler.

 

3.png

En växelriktare omvandlar likströmmen från solpanelerna till växelström som kan till exempel användas för att driva olika apparater eller ladda din elbil.

 

4.png

Elmätaren används för att mäta vilken el som du producerar och säljer till elnätet och för att mäta vilken el som köps och förbrukar av hushållet.

 

5.png

All elproduktion som inte förbrukas av hushållet skickas ut på elnätet och kan då användas av någon annan i närheten istället för att elbolaget måste skicka el över långa sträckor.

 

Vanliga frågor om Lindab SolarRoof

 • Hur mycket energi får jag ut av Lindab SolarRoof?
  - Varje modul ger ca 83w/m2

 • Vad kostar Lindab SolarRoof?
  - Priser beror på vilken kulör, längd och förutsättningarna för just ditt tak. Kontakta oss via en offertförfrågan här eller en hantverkare för att få prisuppgifter.

 • Fungerar solceller bra i Sverige?
  - Solceller fungerar bra i Sverige. Det behöver inte heller vara strålande solsken för att producera el utan det räcker med dagsljus.

 • Hur stor yta behövs för solceller?
  - Beroende på vilken takplåt som solcellerna limmas på så krävs det 13-15m2/kW.

 • Hur lång är pay-off-tiden?
  - Lönsamhet och återbetalningstid påverkas av framtida elpris, skatter och stöd. Du säkrar en del av din elanvändning och ökar även med största sannolikhet värdet på fastigheten. Mer information om vilka olika typer av ersättning hur dessa fungerar finns i köpguiden. I en offert på Lindab SolarRoof beräknas en årlig besparing utifrån dagens elpriser, därför kan man med stor säkerhet räkna med kortare pay-off än den som ges utifrån detta.

 • Kan man eftermontera solcellsfilmerna?
  - Lindab säljer inga solceller för eftermontage då vi inte kan säkerställa att limprocessen sker på rätt sätt. Det betyder att du inte kan limma fast solceller på ett existerande plåttak. Tillbehören för SolarRoof är även dem gjorda för montage i samband med det övriga takmontaget.

 • Hur fungerar elinstallationen?
  - Elinstallationen består i grunden av snabbkopplingar där man kopplar solpanelerna till optimerarna som sedan kopplas till växelriktaren. Därefter kopplas växelriktaren till elcentralen via en brytare. Observera att elinstallationen måste göras av en elektriker vars företag är auktoriserat för verksamhetstypen ”Elproduktionsanläggningar”. Se mer under frågan ”Vad behöver jag tänka på när jag väljer elinstallatör?”

 • Vad behöver jag tänka på när jag väljer elinstallatör?
  - Du ansvarar själv för att ta kontakt med en elinstallatör. Vi rekommenderar att du gör detta redan i starten av ditt byggprojekt för att vara säker på att elinstallatören är tillgänglig när du behöver. För elinstallationsarbeten på solcellstak behöver elföretaget vara auktoriserat för verksamhetstypen ”Elproduktionsanläggningar” och elektrikern ska omfattas utav företagets egenkontrollprogram. På Elsäkerhetsverkets hemsida hittar du mer information kring elföretag och kan söka efter företag med denna verksamhetstyp.

  Elsäkerhetsverket - Vem får installera solcellsanläggningar?
  Hitta elföretag här

 • Hur lång är livslängden på SolarRoof?
  - Den förväntade livslängden på solcellerna är 30 år. De kan däremot mycket väl producera el i flera år efter detta.

 • Hur lång är garantin?
  - Produktgarantin är 10 år och effektgarantin är 25 år (80% av ursprungseffekten).

 • Hur söker man bidrag för solceller?
  - Läs vår köpguide (10-steg till Lindab SolarRoof), där får du en komplett guide om hur man ska gå tillväga.

 • Hur kommer jag i kontakt med en expert kring Lindab SolarRoof?
  - Använd det här formuläret så återkommer en av våra experter till dig.

 • Hur köper jag Lindab SolarRoof?
  - Som följd av rådande situation i världen har våra leverantörer av komponenter till SolarRoof stora leveransproblem. Vi tvingas därför tillfälligt pausa offerering och försäljning av SolarRoof. I nuläget kan vi inte ge klara besked runt när vi kan återuppta försäljningen, men vi arbetar hårt för att hitta en lösning.

  Information kommer att levereras löpande framåt.