Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in
placeholder loading video

Snyggt och gediget
Designtak med integrerade solpaneler

Nya Lindab SolarRoof är det klassiska kvalitetstaket från Lindab som utrustats med en diskret solpanel med imponerande effekt. Det är alltså ett plåttak och en ny typ av integrerad solpanel i en och samma produkt.

 

Taket som sätter en ny standard
Grön el till hög effekt utan att tumma på designen

Säg hej till nya uppgraderade Lindab SolarRoof. Ett nytt tak som både är snyggt och genererar massor av grön el. Lindab SolarRoof kombinerar våra svensktillverkade plåttak i skandinavisk stil med diskreta, effektiva och snygga solpaneler. Resultatet är en ny standard där du inte behöver kompromissa mellan effektivitet och design.

 

 

”Vi har hittat den perfekta kombinationen av design, effekt och kvalitet”

Joakim Jönsson, chef för Lindab SolarRoof, om att utveckla snygga tak med solpaneler som håller över tid.

Ett fulländat tak som är enkelt att montera

Eftersom solpanelerna är integrerade på takprofilen är det lika enkelt att montera Lindab SolarRoof som våra vanliga takprofiler. SolarRoof finns som förfalsad bandtäckningsprofil (LSP) som ger mest kilowatt per kvadratmeter och som du tar hjälp av plåtslagare för att montera. Eller så väljer du monteringsvänligt klick-tak (SRP) som du själv eller en snickare kan
installera. Det betyder att det inte tillkommer några extra monteringskostnader förutom själva kabelmontaget och det som rör elinstallationen. Lindab SolarRoof säljs utan växelriktare.

 

 

Ny typ av solpanel med unika egenskaper

Nya Lindab SolarRoof består av våra mest populära takprofiler, som utrustats med en ny typ av solpanel med imponerande egenskaper. Panelen är mindre än 3 millimeter tjock, lätt böjbar och anpassningsbar efter underlaget. Den finns i två olika utföranden - matt och blank. Dess flexibla egenskaper gör att den passar till både villor och större byggnader.

Solpanelerna tillverkas i Europa och väger bara 4,1 kg per m2 - att jämföra med konventionella utanpåliggande paneler som kan väga 20-30 kg per m2.

Solpanelerna är fästa med ett tejpliknande material, vilket gör
att de varken bryter tätskikt eller bildar ett vindfång på samma sätt som utanpåliggande alternativ. Produktgarantin är 10 år och effektgarantin efter 25 år är 85 %.

Effekt i toppklass

Tekniken i Lindabs solpaneler, monokristallina celler (Mono-Si), ger likvärdig effekt med solceller i traditionella utanpåliggande solpaneler. Effekten i själva cellen ligger på 200W per m2 och installerad på våra takprofiler blir effekten 149-173W per kvadratmeter, beroende på val av profil. Som exempel kan ett vanligt villatak på 6 x 12 meter med Lindabs SRP-profiler generera en effekt på 8,2kWp. De lite bredare LSP600-profilerna levererar 9,2kWP.

kWp (kilowatt peak) är den standard som används för att mäta toppeffekten på solceller.

Med Lindab SolarRoof kan du optimera antalet solceller efter ditt tak. Solpanelerna fästs utefter din specifikation som 2- och 3-metersenheter, på våra mest populära SRP- och LSP-takprofiler.

Effekt, 2-metersenhet:
Med takprofil SRP eller LSP540: 122,2W
Med bredare takprofil LSP600: 183W

Effekt, 3-metersenhet:
Med takprofil SRP eller LSP540: 188,8W
Med bredare takprofil LSP600: 275W

Solceller – en hållbar investering

Solceller innebär stora möjligheter för både ditt hushåll och klimatet i stort. Att ta vara på solens strålar och omvandla dem till energi är en väldigt klimatsmart och ren lösning. Solceller är framtiden och syns på tak, åkrar och mobila enheter nästan vart vi än vänder oss idag.

Att investera i solceller lönar sig både i din plånbok och för vår planet. Efter en engångsavgift för installation och införskaffande av paneler kan du sedan vänta dig att tjäna tillbaka dessa pengar med tiden. Återbetalningstid och lönsamhet på dina solceller påverkas såklart av framtida elpris, skatter och stöd. Men klart är att du säkrar en del av din elanvändning och dessutom högst sannolikt ökar värdet på din fastighet. I sinom tid är din investering återbetald. Solcellspaneler blir allt vanligare och är för många ett givet inslag på huset. Genom att haka på trenden kan du också ligga rätt i tiden.

Du kan också få skatteavdrag för solceller, vilket kan underlätta inköpet ytterligare. Tänk också på att vid en husförsäljning kan du evententuellt göra avdrag på solcellerna som en grundförbättring. Läs mer om skatteavdrag för solceller på skatteverkets webbplats.

 

 

Så fungerar solpaneler

1.png


Solpaneler består av solceller som fångar solljus och omvandlar detta till likström.

 

2.pngVid behov används optimerare som säkerställer att solpanelerna producerar på en optimal nivå hela tiden. Vilket är extra viktigt om ditt tak skuggas under delar av dagen. Optimerare och växelriktare köps som en del av elinstallationen av behöverig installatör.

 

3.png

En växelriktare omvandlar likströmmen från solpanelerna till växelström som kan används för täcka hushållets elbehov eller ladda din elbil. Optimerare och växelriktare köps som en del av elinstallationen av behöverig installatör.

 

4.png

Husets elmätare håller koll på hur mycket solcellsel hushållet säljer ut på elnätet och hur mycket el som hushållet köper in.

 

5.png

All elproduktion som inte förbrukas av hushållet skickas ut på elnätet. Den kan då användas av någon annan i närheten istället för att elbolaget behöver skicka el över långa sträckor.

 

Vanliga frågor och svar

Glad Lindabmedarbetare med svart pikétröja

Vill du prata med en expert?

Vårt vänliga och kunniga team med experter finns här för att svara på dina frågor. Tveka inte att höra av dig.