Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Behovsstyrd ventilation

Med behovsstyrd ventilation säkerställer du att både inomhusklimatet och energibesparingen är optimal. Med de behovsstyrda ventilationslösningarna från Lindab sparar du både pengar och får ett bättre klimat i dina lokaler. Vårt system känner av vart behovet för ventilation är som störst och säkerställer ett behagligt och hälsosamt inomhusklimat i dessa utrymmen. Vårt behovsstyrda system känner av vilka rum som står tomma och drar ner på ventilationen i dessa rum. På så sätt är detta system både miljövänligt och energibesparande.

 

Så fungerar behovsstyrd ventilation

Ett behovsstyrt ventilationssystem är en avancerad lösning som vi på Lindab har jobbat med att utveckla länge. Resultatet har blivit ett ventilationssystem som är optimalt för dig som vill spara energi och pengar. Behovsstyrd ventilation innebär att ventilationen förändras beroende på hur många som vistas i ett rum eller hur stort behov av ren luft ett specifikt rum har.

Det finns två olika typer av behovsstyrda ventilationssystem, VAV och DCV. Båda justerar ventilationen efter det aktuella behovet, DCV är lite mer avancerat och finjusterar luftflödet på fler parametrar än ett VAV-system som är lite enklare. Genom sensorer som mäter bl.a. temperatur, luftkvalitet och närvaro justeras ventilationen. Lokaler som står tomma får sänkt energiförbrukning och de rum som har behov av ökad ventilation för stunden får rätt mängd luftflöde för det aktuella behovet.

Flera fördelar med behovsstyrd ventilation

De uppenbara fördelarna med behovsstyrd ventilation är att systemet är energieffektivt, och drar inte mer energi än nödvändigt då det bara används vid behov. På så sätt är det också kostnadseffektivare och billigare är traditionell ventilation som alltid är påkopplad. På så sätt sparar ni pengar och bidrar till en bättre miljö.

Sänkta kostnader

Då systemet justeras efter det aktuella behovet förbrukas ingen energi för att upprätthålla höga luftflöden i tomma lokaler och rum. Det innebär att ett behovsstyrt ventilationssystem avsevärt sänker energiförbrukningen jämfört med ett traditionellt konstantflödessystem. Det sänker både energikostnaden och minskar påverkan på miljön.

Tyst och effektivt

En annan fördel är att man skapar ett tystare inomhusklimat. Genom att ventilationen bara används när den behövs så minimeras onödigt ljud som annars hade uppstått. Behovsstyrd ventilation har således flera mycket starka fördelar.

Vill du ta del av dessa fördelar eller bara veta mer om hur våra behovsstyrda ventilationslösningar fungerar är du välkommen att kontakta oss.

Lindab Ultra BT

Enkel uppgradering av ventilationssystemet med vår senaste nyhet Ultra BT. Ett nytt sätt att styra och optimera ventilationssystemet på rumsnivå. Ultra BT kan installeras i befintliga ventilationssystem och med fullt integrerad Bluetooth-teknik styrs driften trådlöst från Lindabs app OneLink.

Lindab Pascal System Management

Behovsstyrd ventilation i alla rum fungerar som den starka grunden – lägg Lindab Pascal System Management och du får full kontroll över ditt inomhusklimat.

DCV One - en komplett rumsenhet för behovsstyrd ventilation

Genom att samla flera komponenter i en enhet får vi kortare installationstider, lägre kostnader och ett behagligare inneklimat.

 

 

UltraLink®

En viktig komponent för alla behovsstyrda ventilationssystem. UltraLink är en ny och unik teknik för exakt och tillförlitlig mätning och styrning av luftflöde som har utvecklats för att ge ett optimalt inomhusklimat, med minsta möjliga energiförbrukning.

 

 

En trygg partner

Som din partner hjälper Lindab dig genom hela processen och paketerar en färdig, energieffektiv ventilationslösning som är skräddarsydd för ditt och användarens behov. Vi hjälper dig att planera, dimensionera och optimera ditt projekt med våra unika IT-verktyg och expertkunskap. I slutändan får du fullständig dokumentation om dina system och branschledande produkter för ett hälsosamt inomhusklimat.