Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Tidslinje

Den 6:e februari 1959 grundas AB Lidhults Plåtindustri i Grevie i nordvästra Skåne av Lage Lindh och Valter Persson. Det är starten på det företag som 10 år senare får namnet Lindab AB. Låt oss ta en liten blick i backspegeln och se vad som hänt sedan dess.

Hoppa direkt till:

60-talet

Beatles, tekniska framsteg och stor framtidsoptimism. Det är några av de saker som präglade 60-talet. Här följer ett axplock av vad som hände på Lindab under 60-talet.

Personer uppradade med plåtläkt

1959

Lindab grundas en solig februaridag i Grevie 1959. De första produkterna består av aluminumlister för eternitplattor och fönsterbleck. Längst till höger i bild står Lage Lindh.
Svartvitt foto från tillverkning på 1960-talet och man med pipa

1962

Serietillverkningen av rännor och rör utvidgas och antalet anställda ökar. Planerna för en ny fabrik börjar också smidas.
Svartvitt foto Lindab företagsledning 1960-tal

1964

Den nya fabriken på Ängelholmsvägen på Bjärehalvön invigs och rännkroken lanseras. Lindab är nu den enda leverantören i Sverige med ett komplett takavvattningsprogram.
Kanaltillverkning i fabrik

1965

Ventilation tillkommer som ett nytt affärsområde och spiralfalsade ventilationskanaler lanseras.
Gammal logotyp för Lindab

1969

AB Lidhults Plåtindustri byter namn till Lindab och Lage Lind är ensam ägare. Lindab är nu den störtsta industrin i Skandinavien för fabrikstillverkade plåtslageridetaljer.

70-talet

Miljonprogram, almstriden och ABBA är tre tydliga kopplingar till det svenska 70-talet. Här följer ett axplock av vad som hände på Lindab under 70-talet.

Tillverkning av hängränna i fabrik 1970-tal

1974

Produktionen av takavvattning och takprofiler flyttas till Förslöv, 7 km söder om Grevie. Svenska Fläktfabriken lanserar "gummitätat" kanalsystem och Lindab inleder omedelbart egen utveckling på området.
Flygfoto Lindabs fabrik i Haderslev

1975

En ny ventilationsfabrik byggs i Haderslev i Danmark och fabrikerna i Grevie och Förslöv byggs ut. Samtidigt inleds anpassningen av kanalsystem för Euroventstandarden.
Reklam för Lindab Safe

1976

Det gummitätade systemet LINDABsafe lanseras och Lindab har nu 2000 ventilationsprodukter anpassade till den nya Euroventstandarden. Samtidigt öppnas försäljningskontor i Tyskland och Norge.

80-talet

Kalla kriget, Berlinmurens fall och Live Aid är tre saker som kan användas för att summera 80-talet. Här följer några av sakerna som hände på Lindab under 80-talet.

Lindab VM på 1980-talet

1982

Två år tidigare förvärvar Lindab 40 % av företaget VM-gruppen. Nu köper man hela företaget och fokus ökar på närservice och lokala lager runt om i Sverige. Totalt har man nu 13 filialer i Sverige och ett eget turbilssystem lanseras. På bilden ser du det som nu är Lindabs butik och lager i Årsta, Stockholm.
Man monterar ventilationskanaler

1986

Runda kanalsystem är nu Lindabs största produkt och den första innerväggsregeln i stål lanseras. De båda danska fabrikerna i Haderslev och Farum byggs ut för att möta den ökade efterfrågan på Lindabs produkter.
Många stålrullar i överblick

1988

Lindabs försäljning passerar miljardstrecket. Lindab Steel bildas och blir koncernens stålservicecenter. Även den toppmoderna presshallen i Grevie invigs.

90-talet

Digital revolution, IT-bubbla och svenska såpoperor är några av sakerna som binder samman det svenska 90-talet. På Lindab skedde följande saker.

Gult trähus med rött plåttak

1990

En europeisk satsning på tak- och väggsystem inleds och Lindab etableras i Ungern. Samma år lanseras produkterna takpanna, ytterväggsreglar och portar.
Gul fastighet med rött tak

1994

Tillväxten fortsätter i östeuropa och de senaste åren har dotterbolag bildats i Rumänien, Polen, Tjeckien och USA. Affärsområdet Tak/Väggsystem blir Profile.
IT-programvaror från 90-talet

1997

Lindab är nu närvarande i 18 länder på 101 platser. Samma år lanseras IT-program för både affärsområde Profile och affärsområde Ventilation.
Lindabs ljudlabb

1999

Lindab har lanserat takavvattningssystemet Rainline och i Danmark byggs ljudlaboratoriet i Farum ut.

00-talet

Krig mot terror, finanskris och mobiltelefonens stora genomslag är tre samhällskopplingar till 00-talet. På Lindab var det bland annat följande saker som hände.

Man monterar vit takavvattning

2004

Försäljningen i Östeuropa passerar miljardstrecket och takavvattningssystemet Rainline är marknadsledande i såväl Norden som Östeuropa.
Reklamaffisch för Lindab

2006

Lindabaktien (LIAB) gör comeback på Stockholmsbörsen och "Vi förenklar byggandet" blir Lindabs nya företagslöfte. Företagets produkter finns nu tillgängliga på 1700 försäljningsställen.
Lindab på ISH-mässa i Tyskland

2007

Lindab Safe Click lanseras på ISH-mässan i Tyskland och en ventilationsfabrik invigs i S:t Petersburg. Företaget Aervent Holdings förvärvas och ger Lindab en ledande position på Irland.
Man monterar innerväggsreglar Rdbx

2008

Ett lanseringsår med byggreglen RdBX, fasadkassetten Premium och ljudbaffeln Aerodim.

10-talet

Den arabiska våren, vulkanen Eyjafjallajökull och världens högsta byggnad Burj Khalifa kan användas för att summera 10-talet. På Lindab var det bland annat följade saker som ägde rum.

Lindabs brandsäkra sandwichpanel lyfts på plats

2012

Lindab förvärvar merparten av Plannjas produktion och försäljningsorganisation av sandwichpaneler. Samma år förvärvas även Centrum Klima i Polen.
Logotyp för företaget MP3

2015

Lindab köper det italienska företaget MP3, som inte är en musikproducent, utan en producent av brandspjäll till ventilationssystem. Även IMP Klima i Slovenien förvärvas.
Lindab UltraLink

2016

Produkten UltraLink lanseras och vinner pris på Stora Inneklimatgalan året efteråt för sin revolutionerande mätteknik.
Lindabs centrallager i Grevie

2017

Lindabs nya höglager och distributionscentral invigs på fabriksområdet i Grevie. Det automatiserade systemet gör leveranserna bättre och ökar effektiviteten.
Lindab 60-år jubileumlogotyp

2019

Lindab firar 60 år av förenklat byggande med medarbetare, kunder och samarbetspartners! På 60 år har Lindab vuxit från en liten plåtindustri i nordvästra Skåne till en koncern med över 5000 medarbetare. År 2019 är även året då Lindab kombinerar sin beprövade teknik för högkvalitativa plåttak med milimetertunna solpaneler i Lindab SolarRoof. Solplanelerna är så tunna att de blir som en integrerad del av taket.

20-talet

20-talet är det ingen som hittils minns i positiva tongångar när man blickar tillbaka och ser på vår omvärld. Covid-19 slår hårt mot vårt samhälle och alla resurser läggs på att rädda liv, hålla avstånd och ta fram vaccin. Här är vad som hittils skett på Lindab:

2020

Lindab inleder det största investeringsprogrammet i företagets historia med syfte att uppnå ökad effektivitet, kapacitet och säkerhet. Fyra välskötta ventilationsbolag förvärvas - Ekovent, Crenna, Aer Faber och Thor Duct. Lindab blir även delägare i Leapcraft som är expert på analys av inomhusklimat.
Två höghus med gröna växter

Hållbart byggande

Hållbarhetscertifiering av byggnader är en viktig fråga för Lindab. Vi erbjuder högkvalitativa produkter som hjälper till att bygga byggnader av högsta kvalitet med bekväma miljöer att leva och arbeta i.