Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

"Det finns ingen effektivare lösning"

Joakim Jönsson, chef för Lindab SolarRoof, om att utveckla snygga tak med solpaneler som håller över tid.

– Det var verkligen en stimulerande utmaning att vara med och ta fram ett system som bibehåller takets karaktär, husets själ om man ska vara lite högtidlig, utan att tumma på kvalitet och effekt.

Berätta, hur står sig Lindabs solpaneler?

– Vad jag vet finns ingen effektivare lösning vad gäller integrerade paneler - och jag har ägnat mycket tid åt att granska alternativen. Faktum är att själva solcellen vi erbjuder är lika effektiv som de vanliga utanpåliggande. Effekten per kvadratmeter blir fortfarande lite lägre eftersom man inte kan klä hela taket utan får lite “döyta” mellan plåtarna.

– Men sammantaget är det ett så pass effektivt alternativ att det står sig när man väger olika fördelar och nackdelar mot varandra.

Hur resonerar du?

– Först det uppenbara - våra paneler smälter in med taket i övrigt och blir en del av huset. Designmässigt är de oslagbara. Sen har vi hittat en panel som av hög kvalitet som vi vet håller över tid – och med effekt i samma klass som de stora utanpåliggande panelerna.
– Vår unika infästning ger också andra fördelar; vi bryter inte tätskikt med skruvar. Panelens låga vikt och att de inte blir ett vindfång på samma sätt som utanpåliggande paneler gör dem också skonsamma på ett sätt som man inte ska underskatta.

Men sitter de säkert då?

– Absolut, det är en av de stora innovationerna med våra nya paneler. Vi har hittat en modell med ett tejpliknande material som håller för flera tons last i flera decennier och oavsett väder och vind. Det gör att de sitter säkert, men de är också lätta att ta loss utan att behöva skruva ner hela taket.

– Man får komma ihåg att tak i vår Nordiska miljö är oerhört utsatta. De ska tåla starka, salta vindar längs kusterna, iskyla och hög sommarvärme.

Hur har ni gjort?

– Vi har ägnat månader åt olika hållbarhetstester för att hitta rätt kombination av hållfasthet och varaktighet. Vårt fästmaterial är tåligt - solpanelen har så stark vidhäftning att man kan lyfta en bil i den! I och med att vi fäster i strängar, så skapas en liten spalt mellan panelen och plåten som bildar ett tunt skyddande luftspann och gör att takplåten under - som är ett levande material - kan rör sig utan att påverka panelen.
– Det är helt enkelt den perfekta kombinationen av design, effekt och tålighet!

 

Tillbaka till SolarRoof >>