Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Lindab lanserar Ultra BT - Ett enkelt sätt att uppdatera till ett smart ventilationssystem

PressmeddelandeNOV 15, 2021 08:00 CET
Appstyrd ventilation med Lindabs nyhet Ultra BT.

Lindabs nya rumskontrollsystem - Ultra BT, introducerar ett nytt sätt att styra och optimera ventilationssystemet på rumsnivå. Det kan installeras i befintliga ventilationssystem och med fullt integrerad Bluetooth-teknik styrs driften trådlöst från Lindabs app OneLink.

– Eftersom enheten ansluts till befintliga ventilationssystem kan den installeras i segment, vilket gör det mer kostnadseffektivt, säger Torbjörn Bruzelius, strategisk produktchef, Lindab.

Ventilationssystem utgör 30% av en byggnads energiförbrukning och påverkar direkt människors välbefinnande i byggnaden. Med detta i åtanke letar Lindab alltid efter sätt att göra sina produkter mer energieffektiva, med ambitionen att vara både mer kostnadseffektiva och miljövänliga, samtidigt som de förbättrar inomhusklimatet. En av företagets senaste innovationer är en uppgradering av deras högteknologiska produkt UltraLink med Bluetooth-teknik och trådlösa sensorer, vilket skapar rumskontrollsystemet Ultra BT. Sensorerna som styr CO2-nivåer, luftflöde, luftfuktighet, närvaro och temperatur ansluter trådlöst till Ultra BT-systemet och hanteras via OneLink-appen.
– Ultra BT är ett viktigt steg för att bli ännu mer energieffektiva och eftersom sensorerna är trådlösa gör det installationer mycket snabbare och effektivare. Normalt är installation av ett ventilationssystem tidskrävande och dyrt, men med Ultra BT blir det enkelt och det sparar både tid och pengar, säger Torbjörn Bruzelius.

Installera rum för rum

Ultra BT använder Bluetooth-teknik och trådlösa sensorer för att skanna och anpassa sig till de aktuella förhållandena i varje rum för att skapa det optimala luftflöde som behövs - och är bara aktivt när inomhusklimatet kräver det. Om systemet till exempel känner av att det inte finns några som använder ett mötesrum, sätts ventilationen i ett sparläge tills den känner av att människor kommer in i rummet igen. Detta minskar energiförbrukningen och kostnaderna på lång sikt. Och eftersom Ultra BT är enkel att installera och fungerar på rumsnivå kan den uppgradera ett befintligt CAV-ventilationssystem till ett DCV-system rum för rum.

– Det här är ett bra sätt att dela upp investeringen, eftersom du inte behöver betala för en fullständig renovering av ventilationssystemet på en gång. Istället kan du börja med att uppgradera ventilationen i ett par rum, kanske de som använder mest energi, och sedan mäta resultaten innan du går vidare till nästa rum och fördelar kostnaderna över en längre period. Detta ger dig tid att se hur väl uppgraderingen har fungerat när det gäller besparingar och förbättring av övergripande komfort och arbetsprestanda, avslutar Torbjörn Bruzelius.

Naturligtvis kan Ultra BT också ansluta till det övergripande byggnadshanteringssystemet för att få en fullständig överblick över byggnaden.

Läs mer om Lindab Ultra BT här.