Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Kulturhuset i Kungsängen

Som en kopparglänsade ljuslykta välkomnar nu Kungsängens nya kulturhus alla besökare och bjuder in till sex våningsplan av ljusa, fräscha och ändamålsenliga lokaler med bibliotek, utställning, samlingssalar, scener och café.

Lindabs leverans omfattar hela kanalsystemet med ljuddämpare samt ett Pascalsystem med ett 80-tal Regula-enheter, Pascal-don, Architect-kyl­bafflar och Lindabs värmestrips längs fönsterfasaderna, vilka också styrs via rumsregleringen.

”Kraven från Upplands-Bro kommun var en energieffektiv ventilationslösning med användning av bland annat VAV, behovsstyrd ventilation. Resultatet har blivit ett komfortabelt och trivsamt inneklimat samt en energiförbrukning under den förväntade."

- Mikael Windefalk, VD på Windefalk Ventilation & Energi

Läs mer om vår smarta ventilation här.

Unik VAV-lösning

Windefalk Ventilation & Energi har svarat för den kompletta projekteringen och installationen. De har valt att bygga ett sekvensstyrt VAV-system som vid kylbehov först öppnar spjällen till Pascal-donen och släpper på kyld luft. Räcker inte det öppnas också styrventilen på kylbafflarna och full kyleffekt fås. Det innebär att man undviker lågt flöde över kylbaffeln och därmed kallras. ”Just detta är en ny, intressant funktion hos senaste Regulagenerationen. Den klarar att köra värme, kyla och spjäll i sekvens, vilket ger stora fördelar för både inneklimat och energiförbrukning”, säger Mikael Windefalk.

Synkat och behovsstyrt

Alla flöden är styrda från Lindab Reglula-enheterna som omfattar en övergripande Regula Master, fyra Regula Global samt ca ett 80-tal Regula Local, rumsregleringsenheter. Det gör att man slipper autonoma system som lever sitt eget liv, utan istället får ett synkroniserat och behovsstyrt system för hela byggnaden. Genom att till- och frånluften styrs i sekvens upprätthålls balansen i luftflödena kontinuerligt och automatiskt.

Sänkt energiförbrukning

”Den stora vinsten för beställaren är tveklöst att VAV körs över hela byggnaden. Det ger direktstyrning av fläktarna istället för tryckstyrning, vilket innebär att fläktarna normalt går på 60% av nominella flödet. Resultatet är ett komfortabelt inneklimat och en god luftkvalitet i kombination med en låg energiförbrukning. Vårt mål var att leverera mer än vad kunden efterfrågade, och vi hoppas nu att detta kommer att synas tydligt i en sänkt energiförbrukning och nöjda brukare”, berättar Mikael Windefalk.

Styr och övervaka på distans

Anläggningen kan styras och övervakas från valfri dator genom att Regula kan kopplas upp via Modbus. Då Upplands-Bro kommun använder Schneidersystem för sin generella VVS-styrning, så leverade Lindab en s.k. "tagglista" som möjliggör att Kulturhuset nu kan styras och övervakas, ned på rumsnivå, från kommunens ordinarie driftcentral.

Komplett leverans

Lindab är en av Windefalk Ventilation & Energis ordinarie leverantörer. ”Genom att vi kunde köpa allt material, och då menar jag allt, från Lindab fick vi fler fördelar”, fortsätter Mikael Windefalk. ”Bra prisbild, enkelheten med allt från en leverantör och dessutom mycket bra support från Lindabs team vid driftsättningen av Pascal-systemet.”