Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Lindab lanserar ventilationsprodukter i återvunnet stål med 62 procent lägre klimatpåverkan

PressmeddelandeOKT 23, 2023 14:00 CET
Lindab erbjuder nu ventilationskanaler i återvunnet stål som del av sitt standardsortiment.

Lindab tar ytterligare ett steg mot att minska klimatpåverkan från sina produkter genom att erbjuda ventilationskanaler i återvunnet stål som del av sitt standardsortiment. Återvunnet stål och fossilfritt stål är de två material som Lindab valt att arbeta med för att minska både sina egna och kundernas CO2-utsläpp. Fossilfritt stål finns, till skillnad från återvunnet stål, inte i storskalig produktion än. Leveranserna beräknas starta år 2026. Återvunnet stål är därmed ett sätt att redan idag erbjuda produkter med lägre klimatpåverkan.

Stål som ventilationsmaterial har många fördelar. Det har en lång livslängd, kan inte börja brinna och kan återvinnas utan att kvaliteten försämras. Stål tillverkat med traditionell teknik har dessvärre hög klimatpåverkan. Stålindustrin står för ca 7 procent av de totala koldioxidutsläppen i världen. För att uppnå de globala klimatmålen behövs ny klimatsmart teknik. Lindab vill som stor inköpare av stål bidra till att stål med lägre klimatpåverkan blir testat och använt i större ventilationsprojekt. Därför är Lindab det första ventilationsbolaget att erbjuda ventilationskanaler i både återvunnet stål och fossilfritt stål.

Det återvunna stålet finns redan idag i tillräckliga volymer för att ventilationskanaler ska kunna ingå i Lindabs standardsortiment. Det innehåller 75 procent återvunnet material vilket ger 62 procents minskad klimatpåverkan. Lindab får sitt återvunna stål levererat från ArcelorMittals stålverk i Europa och har även dialog med andra stålleverantörer.

– Det händer mycket positivt hos ståltillverkarna just nu. Vi vill erbjuda kunderna valmöjligheter så att de, liksom vi, kan dra nytta av de tekniska framsteg som görs inom hållbarhetsområdet. Ventilationskanaler lämpar sig mycket väl för tillverkning i återvunnet och fossilfritt stål. Med tanke på hur många meter ventilationskanaler det finns i en stor byggnad, så gör hållbara ventilationskanaler skillnad för byggnadens totala klimatpåverkan, säger Ola Ringdahl, VD och Koncernchef för Lindab.

Lindab har sedan tidigare kommunicerat att bolaget är första leverantör i världen att erbjuda ventilationskanaler i fossilfritt stål. Det är tack vare en testleverans från SSAB som Lindab får tillgång till innan den storskaliga produktionen beräknas vara igång år 2026. Det fossilfria stålet från testleveransen kommer att användas till utvalda kundprojekt då det enbart finns i en mindre mängd, till skillnad från produkter i det återvunna stålet som kan erbjudas löpande redan nu.

Läs mer om Lindabs hållbarhetsarbete och resan mot fossilfritt stål på www.lindab.se/co2-reducerat/