Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

CO₂-reducerat stål

CO₂-reducerat stål är samlingsnamnet som vi på Lindab använder för stål som är framställt med ett lägre CO₂-avtryck än traditionellt tillverkat stål. I begreppet CO₂-reducerat stål finns det sedan olika undergrupper i form av Återvunnet stål och Fossilfritt stål.

Ungefär 80-95 procent av Lindabs produkters miljöpåverkan och cirka 50 procent av Lindabs totala utsläpp kommer från stål. Det är ett material med många fördelar, det har lång livslängd, det fattar inte eld och det går att återvinna om och om igen. Lindab vill vara en del av den hållbara omställningen inom stålindustrin och med ny innovativ teknologi kan vi tillsammans med våra leverantörer erbjuda produkter i stål med betydligt lägre utsläpp.

Med CO₂-reducerat stål är produktegenskaperna oförändrade, en ventilationskanal är fortfarande en ventilationskanal, det är bara råvaran som ändras och ger en betydligt lägre miljöpåverkan.

Sänkta koldioxidutsläpp genom nya tekniker

Stål - ett cirkulärt material

  • Har lång livslängd
  • Kan återvinnas om och om igen utan kvalitetsförlust
  • Kan tillverkas med återvunna resurser

Återvinningsbarhet är en viktig del av den cirkulära omställningen. Därför strävar Lindab efter att öka andelen återvunnet innehåll i våra material. Med produkter tillverkade i koldioxidreducerat stål får vi hållbara produkter med minimal klimatpåverkan.

 

 

Resan mot produkter med eliminerade utsläpp

Framtiden för stål

  • Världens stålproduktion kommer att öka till cirka 2 500 miljoner ton år 2050, från 1 950 miljoner ton år 2021.
  • 50 % av det stål som behövs förväntas komma från skrot år 2050.
  • Järnmalmsbaserat behövs för att kunna leverera vissa stålsorter som ännu inte kan tillverkas av återvunnet stål.

 

 

Återvunnet stål 75

Återvunnet stål 75 ger ungefär 60-70 procent lägre CO₂-utsläpp än traditionellt tillverkat stål och består av minst 75 procent återvunnet material. Stålet tillverkas i elektriska ljusbågsugnar som drivs av förnybar el.

Lindab kommer löpande att erbjuda produkter i detta material och det ingår redan nu i vårt ordinarie sortimentet.

Återvinningsbarhet är en viktig del av den cirkulära omställningen. Därför strävar Lindab efter att öka andelen återvunnet innehåll i våra material.

EPD finns tillgängligt.

I dagsläget erbjuder vi dessa produktkategorier i återvunnet stål:

De första ventilationskanalerna i återvunnet stål

Det första projektet att dra nytta av dessa ventilationskanaler är Jakobsbergsgatan 24, en fastighet i Moodkvarteret i Stockholm som ägs av AMF Fastigheter.

 

 

Räkneexempel: Återvunnet stål 75

Med cirkulära och rektangulära kanaler tillverkade i återvunnet stål 75 sänks klimatpåverkan med 62% jämfört med traditionellt stål. 

Exempel: För cirkulär kanal dimension 125 mm innebär det en besparing på 2,44kg CO₂e/m.

 

 

Fossilfritt stål

Fossilfritt stål innebär inga fossila CO₂-utsläpp när det här stålet produceras och det är även ett krav att använda koldioxidfri järnsvamp vid framställningen. SSAB framställer stålet med hjälp av vätgas och enda restprodukten blir vatten.

Lindab tar emot en mindre provleverans av detta material under 2023 för pilotprojekt och kommer från och med 2026 löpande erbjuda produkter i fossilfritt stål.

Vi letar efter spännande projekt som vill dela vår innovativa resa med fossilfritt stål. Är det ni?

 

 

Kontaktperson hos Lindab

Vill du prata med en expert?

Vårt vänliga och kunniga team med experter finns här för att svara på dina frågor om vårt arbete med att ta fram hållbara alternativ för våra produkter och lösningar. Tveka inte att höra av dig.