Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Västra Bråstorps förskola

Motala kommun lyfter i sitt miljöprogram fram ”energieffektiv teknik genom passivhus” och ”giftfria miljöer” som viktiga delar av sitt hållbarhetsarbete. Ett resultat av detta är Västra Bråstorps förskola, där 80 barn och hela personalen nu får del av de fördelar detta ger. Lindabs täta kanalsystem och nanopartikelfria produkter var en viktig pusselbit i projektet.

"När det gäller ventilationssystemet, så handlar det om att inga nanopartiklar får finnas på produkternas ytor. Samtliga Lindabprodukter blev godkända efter Svanens granskning."

- Rickard Johansson, Hallgrens Plåt, installatör och projektör

Svanenmärkt passivhus

”Beslutet att bygga Västra Bråstorp som Svanenmärkt passivhus, växte fram under projektets gång”, säger Örvar Kristinsson på Cad & Konstruktion i Motala som svarat för projektledning. ”Passivhusdelen av projektet lägger fokus på energieffektivitet och där hoppas vi hamna på en energiförbrukning runt 35 kWh/m2/år. Svanenmärkningen ställer å andra sidan höga miljö- och kvalitetskrav på både byggprocess och valet av emissionsfria material.”

Ventilation fri från nanopartiklar

”När det gäller ventilationssystemet, så handlar det om att inga nanopartiklar får finnas på produkternas ytor”, förklarar Rikard Johansson, på Hallgrens Plåt. ”Ofta har don och andra produkter med lackerade ytor nanopartiklar för att förbättra vissa produktegenskaper. Dessa fördelar har dock Lindab lyckats uppnå utan tillsatser av nanopartiklar, och blev därför ett självklart val för Västra Bråstorp.”

Omfattande dokumentation

”Samtliga Lindabprodukter blev godkända efter Svanens granskning, men det krävdes ett omfattande dokumentationsunderlag som Lindab försåg oss med. Det handlade inte enbart om kanaler och don, utan också om produkter som upphängningsmaterial, isolering, fogmassa och skruv. Det kändes tryggt att få hjälp med allt detta och samtidigt på förhand veta att alla de Lindabprodukter vi skulle komma att montera var fria från nanopartiklar,” avslutar Rickard.

"Vi är både vana och trygga med Lindabs ventilationsprodukter, och här har verkligen deras i vanlig ordning goda support varit ovärderlig, eftersom vi snabbt fått all den dokumentation och produktdata som krävts för Svanencertifieringen."

- Rickard Johansson, Hallgrens Plåt

Använda produkter

Kontaktperson hos Lindab

Vill du prata med en expert?

Vårt vänliga och kunniga team med experter finns här för att svara på dina frågor. Tveka inte att höra av dig.