Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

SCA Munksund i Piteå

Ventilationsinstallatören Amexo har kunnat leverera en Lindab-lösning som överträffat de uppsatta ljudkraven och, som jämfört med den ursprungligt föreskrivna, avsevärt sänkt de årliga driftskostnaderna för SCA. Dessutom till en lägre installationskostnad.

SCA:s pappersbruk Munksund, Piteå är en av koncernens större anläggningar för produktion av kraftliner, det vill säga ytskikten på kartongpapper. För några år sedan fattades beslutet om att renovera.

”Det handlade både om att öka anläggningens effektivtet och produktkvalitet, men också om att förbättra energieffektiviteten och reducera miljöpåverkan."

- Magnus Eriksson, teknikansvarig inom fastighetssystem på SCA Munksund.

 

Läs mer om våra produkter för ventilation här.

Nya fläktar och ljuddämpare

Åtta stycken Ferrarifläktar installeras för att klara det ökade luftflödet ut ur torkanläggningen. De nya fläktarna skulle dock generera en ljudnivå på 109 dB(A), mer är 20 dB(A) över tillåtna nivån på 88 dB(A). Lösningen blev Lindabs akustikexperter som tog fram specialanpassade ljuddämpare.

Stora energibesparingar

Fördelarna med Lindabs ljuddämpare blev flera. Ljudkraven uppfylldes, men till en lägre kostnad än den föreskrivna Ferrariljuddämparen. Dessutom i en lösning som ger SCA årliga energibesparingar, då Lindabs lösning har ett avsevärt lägre tryckfall per ljuddämpare: 25-30 pascal vid angivet flöde, jämfört med den föreskrivna lösningens 160-170 pascal. Enkelt uttryckt innebär det att varje fläkt nu kan arbeta på ett betydligt lägre varvtal och spara energi i nivå med årsförbrukningen av el för en normalvilla.

Bättre än kraven

”Vi är mycket nöjda med den lösning som Amexo och Lindab givit oss, och som dessutom gjordes under stor tidspress och samordnat med flera andra arbeten. När vi genomfört eftermätning av ljudnivåerna så har mätresultaten till och med varit bättre än de uppsatta ljudkraven", avslutar Magnus Eriksson, SCA.

Åtta specialdämpare

De åtta specialkonstruerade cirkulära PVAP-ljuddämpare som Lindab levererat är tillverkade i rostfri syrafast stålplåt och utrustade med både yttre och inre bafflar. Själva baffelmaterialet är anpassat för användning i fuktig miljö. Med längd på 3,2 m och diameter på 1,6 m är de de största ljuddämpare som Lindab hittills levererat. Dessutom har Amexo också installerat galvaniserade och rostfria kanalsystem från Lindab i anslutning till pappersmaskinens tork med mera.
Kontaktperson hos Lindab

Vill du prata med en expert?

Vårt vänliga och kunniga team med experter finns här för att svara på dina frågor. Tveka inte att höra av dig.