Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
/frontend/shared/header/languagechooser
/frontend/shared/header/languagechooser
Logga in

Ystads Badhus

När Ystads nya badhus slog upp sina portar sommaren 2014, så kunde de bland annat stoltsera med en helt unik fasad. Den danska arkitektbyrån Henning Larsen hade i samarbete med teknikkonsulten Sweco valt att klä hela betongkonstruktionen med en ”svävande”, bakombelyst fasad i eloxerad aluminium.

”Lindab har tagit fram ett komplett och konfektionerat fasadkoncept med plåtar i eloxerad aluminium, helt enligt arkitektens krav. Vi är vana att arbeta med Lindab och för oss är det tryggt och bra att kunna få leveranser av vår huvudleverantör av plåt, också när lösningen går utanför boxen. ”

Jan Kjellkvist, Plåtslagarna i Bromölla som svarar för det komplicerade fasadmontaget, liksom för plåtgarnering av taket.

De 4 mm tjocka fasadplåtarna levereras färdigkapade, håltagna och svarteloxerade. Dessa monteras utpendlade från vägg med hjälp av konsoler och vinkelskenor, även dessa i aluminium. All infästning sker med skruv, bland annat Marutex, från vårt dotterbolag Unite och hela lösningen är därför på alla sätt en komplett Lindablösning. Den mycket speciella aluminiumfasaden, som också har dold belysning, är enligt arkitekten unik i Sverige och den första i sitt slag.

 

Totalt sett handlar det om en fasadyta på knappt 3 000 m2. Samtliga aluminiumplåtar består av en speciell legering anpassad för att uppnå bästa möjliga kulörsäkerhet och jämnhet i eloxeringen. Eftersom hela fasadkonstruktionen är i korrosionsklass C4 så är också all infästningsskruv med bland annat Marutex i klass C4.

”Både representanter från beställaren Ystad kommun samt Henning Larsen och Sweco har varit på plats och visat sig nöjda med fasaden. För oss har det känts bra och tryggt att kunna jobba med Lindab, vår huvudleverantör inom plåt, också i detta mer speciella projekt. Som alltid får vi bra support och service från Jimmy och hans kollegor på Lindab.”

Avslutar Jan Kjellkvist.