Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Ystads Badhus

När Ystads nya badhus slog upp sina portar sommaren 2014, så kunde de bland annat stoltsera med en helt unik fasad. Den danska arkitektbyrån Henning Larsen hade i samarbete med teknikkonsulten Sweco valt att klä hela betongkonstruktionen med en ”svävande”, bakombelyst fasad i eloxerad aluminium.

”Lindab har tagit fram ett komplett och konfektionerat fasadkoncept med plåtar i eloxerad aluminium, helt enligt arkitektens krav. Vi är vana att arbeta med Lindab och för oss är det tryggt och bra att kunna få leveranser av vår huvudleverantör av plåt, också när lösningen går utanför boxen. ”

Jan Kjellkvist, Plåtslagarna i Bromölla som svarar för det komplicerade fasadmontaget, liksom för plåtgarnering av taket.

De 4 mm tjocka fasadplåtarna levereras färdigkapade, håltagna och svarteloxerade. Dessa monteras utpendlade från vägg med hjälp av konsoler och vinkelskenor, även dessa i aluminium. All infästning sker med skruv, bland annat Marutex, från vårt dotterbolag Unite och hela lösningen är därför på alla sätt en komplett Lindablösning. Den mycket speciella aluminiumfasaden, som också har dold belysning, är enligt arkitekten unik i Sverige och den första i sitt slag.

Expansivt fasadmönster

Den lösning som Lindab levererat består av ett fasadsystem i aluminium med konsoler för infästning i betongväggen. Dessa binds sedan samman med vinklade aluminiumprofiler i vilka själva plåtarna fästs. Plåtarna levereras med sju olika hålmönster i olika hålstorlekar. Efter tillskärning i anpassade mått och håltagning svarteloxeras varje aluminiumplåt. Plåtarna med den minsta hålstorleken monteras sedan nere vid mark. Ovanför monteras därefter aluminiumplåtar med successivt större hålstorlekar, vilket innebär att hålen blir allt större ju högre upp på den 12 m höga fasaden man kommer.

Lysande idéer

När den bakommonterade och uppåtriktade belysningen tänds ger det intrycket av luftbubblor som stiger upp genom vatten. Onekligen en passande fasaddekor för ett badhus. ”Vi tillverkar samtliga delar i denna nya lösning och har genom detta projekt utvecklat en fasadlösning som säkert kommer att dyka upp i fler sammanhang. Dessutom kommer all infästning från vårt systerbolag Unite, så detta är verkligen en komplett Lindablösning.” Berättar Jimmy Johnsson.

Dansk arkitektur

Den byggnad som Henning Larsen ritat består av en minimalistisk huskropp med ett litet antal större och mindre fönsterpartier. Dock är delar av själva fasaden avfasad, i både lodrät och vågrät riktning, såväl vid vissa hörn samt vid de flesta fönsterpartier. ”Eftersom plåtarna skall sitta med exakt 12 mm mellanrum så går hela montaget verkligen i precisionens tecken. ” Berättar Jan Kjellkvist.

 

Totalt sett handlar det om en fasadyta på knappt 3 000 m2. Samtliga aluminiumplåtar består av en speciell legering anpassad för att uppnå bästa möjliga kulörsäkerhet och jämnhet i eloxeringen. Eftersom hela fasadkonstruktionen är i korrosionsklass C4 så är också all infästningsskruv med bland annat Marutex i klass C4.

”Både representanter från beställaren Ystad kommun samt Henning Larsen och Sweco har varit på plats och visat sig nöjda med fasaden. För oss har det känts bra och tryggt att kunna jobba med Lindab, vår huvudleverantör inom plåt, också i detta mer speciella projekt. Som alltid får vi bra support och service från Jimmy och hans kollegor på Lindab.”

Avslutar Jan Kjellkvist.

Glad Lindabmedarbetare med svart pikétröja

Vill du prata med en expert?

Vårt vänliga och kunniga team med experter finns här för att svara på dina frågor. Tveka inte att höra av dig.