Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Storfinnforsen

Med en 800 meter lång dammvägg, tillverkad av 100 000 m3 betong, och en jordvall på ca 400 meter, blev Storfinnforsen i Ramsele Sveriges största betongdamm när den byggdes mellan åren 1948 och 1954. För att öka livslängden byggdes nu en klimatvägg.Den är fortfarande Sveriges största betongdamm och ett imponerande byggnadsverk från vilket kraftaktören E.ON levererar ca 120 MW, så gott som dygnet runt, året runt. Det gör Storfinnforsen till en av E.ON:s största kraftverk, produktionsmässigt sett. Betong är ett byggnadsmaterial med mycket lång livslängd, men när det används som skiljevägg mellan vatten och luft, utsätts betongen för mycket stora temperaturvariationer. På dammsidan finns vattenvolymen som ger extremt små temperaturvariationer. På dammutsidan däremot, kan dygns­temperaturen variera med så mycket som 20-25 °C.

Från Lindab Luleå levererades sandwichpanel i den respektingivande tjockleken 300 mm, samt även balkprofiler och TRP-plåt för klimatväggens ca 5 m smala och 800 m långa (!) dubbeltak. Dessutom tillkommer Lindabs stuprör för takavvattning av dubbeltaket, och Marutex rostfria montageskruv för sandwichmontaget. Panelens 300 mm tjocka stenull ger ett utomordentligt U-värde på 0,13 m² K/W, som klart reducerar behovet av tillförd energi.

”Lindab sandwichpanel, takprofiler och rostfri Marutex-skruv gav oss ett snabbt effektivt bygge, och en klimatvägg med mycket bra U-värde. Logistiken var säker och i tid vilket innebar att vi kunde arbeta helt efter den uppsatta tidsplanen. Att E.ON också är mycket nöjda gör inte saken sämre.”

Johan Erickson, produktionsledare på Normek och ansvarig för arbetena med klimatväggen på båda dammbyggena.

19 000 m2 sandwichpanel

Johan Erickson förklarar vidare: "Själva klimatväggen består av ett upp till 40 meter högt bärverk på vilket Lindab sandwichpaneler skruvas fast. et är med andra ord en rejäl leverans, totalt på ca 19 000 m2 sandwichpanel och 6 100 m2 dubbeltak för båda dammarna."

Snabbt och lättinstallerat montage

Själva klimatväggen och dess stålkonstruktion är placerad på en betongsockel, utförd av huvudentreprenören Skanska. Sockelns övre nivå ska klara det så kallade tiotusenårsflödet, alltså den högsta bedömda nivån på forssidan med alla dammluckor öppna. Den nya väggen följer profilen på väggens monoliter, de utstickande ’stödväggar’ som syns längs hela dammväggen.

 

"När vi kom igång med montaget av sandwichpanelerna, så har det gått fort. Vi monterade ca 2 sektioner och 40 paneler per dag, och med hjälp av Marutex-skruvarna så gick montaget mycket smidigt – trots den tuffa stålkvaliteten 355 som vi använde. Vi testade andra skruvalternativ, men de var helt värdelösa."

Sven Nilsson, montageledare på Normek.

Använda produkter

Glad Lindabmedarbetare med svart pikétröja

Vill du prata med en expert?

Vårt vänliga och kunniga team med experter finns här för att svara på dina frågor. Tveka inte att höra av dig.