Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Mathildeberg

Mölndals dalgång, precis söder om centrala Göteborg, kan beskrivas som ett möte mellan den hårdare industriella miljön i dalgångens bädd och de mjuka, grönskande villakvarter som klättrar upp längs Krokslätts sluttningar.

”Vi ville hitta en arkitektur som skulle vara som en gränszon mellan dessa båda ”världar” och ändå förena dem på ett tilltalande och naturligt sätt.”

Petter Lodmark, arkitekt på QPG Arkitektbyrå.

Montaget har Kode Plåt stått för med QPG Arkitektbyrå som föreskrivande konsult. Byggnaden och dess fem vinklade sidoskepp, ligger i skärningen mellan industriområden och villabebyggelse.

”Genom Lindab Kopparmetallic och Kode Plåts hantverkskunnande har vi skapat ett arkitektoniskt uttryck som verkligen förbinder dessa två ”världar” på ett riktigt bra sätt.”

Fortsätter Petter.

”En dag om Plåtkunskap”

Det hade redan börjat luta åt en mix av plåt och betong när Bengt-Åke Bengtsson på Kode Plåt föreslog ”En dag om plåtkunskap” på QPG:S arkitektkontor. Det passade som handen i handsken inför projektet Mathildeberg. Hans demonstration av olika falstekniker med hjälp av Lindab Seamline FAP öppnade nya perspektiv när det gällde fasadinklädnaden för Mathildeberg. Kode Plåt gjorde också ett antal testmontage på hur fasaden skulle kunna se ut. Genom dessa test, och det material- och färgegenskaper som Lindabs plåtkvalitet uppvisade, så föll pusselbitarna helt enkelt på plats.

5 000 m2 FAP Kopparmetallic

Kode Plåt har sedan starten i april 2011 haft i snitt fem man på plats under de fem etapperna. ”Vi har monterat ca 5 000 m2 FAP Kopparmetallic, som vi förberett i vår verkstad genom att förfalsa de 2500 x 615 mm stora skivorna för sluss- och hakfalsning. Dessutom har vi monterat Lindab Rainline takavvattning i Kopparmetallic på hela fastigheten.”, säger Bengt-Åke Bengtsson på Kode Plåt.

Gammalt möter nytt

Den längsgående byggnadskroppen, med sina svagt vinklade burspråk talar det mer ”industriella språk” som gäller på fastighetens östra sida, medan västersidans fem vinklade skepp på ett behagfullt sätt möter denna sidas äldre villabebyggelsen. ”Genom att skapa intima gårdar och sluttande former mot villasidan och ett mer rakt, formellt formspråk mot den industriella sidan tycker jag att vi lyckats skapa en byggnad som förbinder dessa båda sidor med varandra på ett fint sätt”, säger Petter Lodmark.

 

Lindab gav också god support till QPG när det gällde frågor kring brandavskiljning, eftersom plåten monterades direkt mot plywood.

”Här hade vi direktkontakt med Lindabs tekniska support som gav oss all den hjälp vi behövde.”

Säger Petter Lodmark.

 

”Som vanligt har Lindabs leveransservice och support fungerat utmärkt och montaget har kunnat gå helt efter plan. Vi har fått fabrikskapad planplåt i precis de dimensioner vi ville ha.”

Avslutar Bengt-Åke Bengtsson på Kode Plåt.

Använda produkter

Glad Lindabmedarbetare med svart pikétröja

Vill du prata med en expert?

Vårt vänliga och kunniga team med experter finns här för att svara på dina frågor. Tveka inte att höra av dig.