Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

LKAB Bentonitanläggning

I Luleå står LKAB:s nya anläggning för malning och lagring av bentonit färdig i sin härligt blåa färg. Bentonit är en betydelsefull beståndsdel i gruvornas pelletsproduktion och med den nya anläggningen ökar LKAB:s leveranskapacitet till nya och befintliga gruvor inom koncernen.

Anläggningen består av ett rågodslager, en malningslinje, två färdigproduktsilos och en utlastningsstation för färdigmald bentonit till järnvägsvagn eller lastbil.

För uppförandet av anläggningens tre byggnader har lokala stålbyggnadsföretaget HBES svarat. ”Vi har levererat och monterat stålstomme, prefab betong, samt beklädnad till tak och fasader”, berättar VD och ägaren Henrik Björklund, ”där har vi valt att använda högprofil och sandwichpanel från Lindab för merparten av byggnaderna.”

"Egenskaperna, formstabiliteten och kvaliteten på Lindabs produkter är mycket bra."

Henrik Björklund, VD,HBES

Över 12 000 kvadratmeter högprofil

På lagerhallens tak ligger nu 12 300 kvadratmeter Lindab LTP 115 högprofil och på kvarnhallens tak 1 250 kvadratmeter Lindab LHP 130 högprofil. Kvarnhallen har fasader bestående av speciallackad Lindab Sandwichpanel, totalt 3 450 kvadratmeter.

Lyckat samarbete

”Egenskaperna, formstabiliteten och kvaliteten på Lindabs produkter är mycket bra”, säger Henrik Björklund vidare. ”Dessutom är det alltid rätt grejor med vid leveranserna i form av färdiga kit, vilket gör vår logistik så mycket bättre. Att Lindab också gett oss mycket god teknisk support under hela resan har varit mycket betydelsefullt för detta vårt största och mest prestigefyllda projekt hittills. Att ta fram all panel i den LKAB-kulör som krävdes, var heller inget problem för Lindab.” Avslutar Henrik.
Glad Lindabmedarbetare med svart pikétröja

Vill du prata med en expert?

Vårt vänliga och kunniga team med experter finns här för att svara på dina frågor. Tveka inte att höra av dig.