Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Junior Living

När man ska sänka produktionskostnader dyker ofta orden "serieproducerat", "standardiserat" och "förenklat" upp. Relativt sällan kopplar man detta till byggnadsproduktion, men byggentreprenören Junior Living har vänt lite upp och ned på begreppen och kopplat detta till flerfamiljsbyggande, dessutom på ett mycket framgångsrikt sätt. Med hjälp av Lindabs Sandwichpaneler effektiviserar de byggnadsprocessen.

"Vår grundidé var att uppföra stålstommar på mark med tidsbegränsat bygglov, där man som i ett "vinställ" kunde skjuta in lägenhetsmoduler och på så sätt skapa ett billigare lägenhetskoncept för framför allt unga människor."

- Janne Pettersson, som tillsammans med Magnus Bouveng är ägare och grundare till företaget.

Snabbt och standardiserat

Själva lägenhetsmodulerna, som tillverkas på ett industriellt sätt i företagets fabrik i Kungsör, är samtliga enrummare på 32 m2 med en väl genomtänkt planlösning. Tak och väggar i varje modul består av sandwichpaneler från Lindab, vilket ger ett enkelt, snabbt montage, och bidrar till ett mycket bra energivärde.

Sandwichpaneler

Valet av sandwichpaneler för tak och väggar ger flera fördelar. "Sandwichpanelen som vi valt har 120 mm stenullsisolering, vilket redan det ger ett bra U-värde. Tillsammans med betongstommens isolering och den luftspalt som bildas runt varje modul, resulterar det i ett energivärde på endast 50kW/m2/år. Dessutom ger sandwichpaneler en snabb, effektiv modulproduktion där varje vägg reses på ca 30 minuter. Därefter monterar vi utvändiga hattprofiler över väggar och tak som binder samman dessa med modulens golvbjälklag och ger en stum, stabil, men också brandskyddsförstärkt, modul," berättar Janne Pettersson.

Måttanpassade paneler

Lindab levererar måttanpassade sandwichpaneler samt hattprofiler direkt till fabriken i Kungsör. "Logistiken och leveranssäkerheten är viktig och det har Lindab hanterat på ett utmärkt sätt. Sedan har Lindab lyckats ge oss en bra prisbild, inte minst viktigt när man som vi arbetar med starkt fokus på kostnadseffektivt byggande," avslutar Janne Pettersson.

 

Sedan starten 2014 har Junior Living levererat moduler till ett flertal projekt som du kan läsa om här. Det första var till Bostadsrättsföreningen Eda i Knivsta som syns på bilderna ovanför. Det består av 124 ettor i tre huskroppar, och ägs idag inte enbart av unga, vilket var den ursprungliga idén, utan också av äldre och även familjer med åtminstone en liten krabat.

Använda produkter

Glad Lindabmedarbetare med svart pikétröja

Vill du prata med en expert?

Vårt vänliga och kunniga team med experter finns här för att svara på dina frågor. Tveka inte att höra av dig.