Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Bjärred Kallbadhus

Bjärreds saltsjöbad är ett kallbadhus i Bjärred vid Öresund i västra Skåne. Kallbadhuset som är ett av de nyare i Sverige, invigdes 2004. Kallbadhuset ägs och drivs av Föreningen Bjerreds Saltsjöbad. Den stående bandtäckningsplåten med aluminium-zinc som beläggning ger byggnaden en speciell karaktär och ett skydd som passar perfekt för havsnära byggnader.

Bjärred utvecklade sig till en populär badort för framför allt lundabor vid redan vid sekelskiftet 1800/1900. Besöksantalet ökade med anläggandet av Lund-Bjärreds Järnväg som invigdes 1901. I badanläggningen ingick bland annat ett kallbadhus som låg längst ut i det grunda vattnet på en 450 meter lång brygga. Kallbadhuset förstördes i en brand våren 1950.

Idén till ett nytt bad väcktes år 2000 och genom insamlingar av Föreningen Bjerreds Saltsjöbad och Lomma kommun kunde kallbadhuset stå klart 2004.

Aluminium-zink som beläggning

Aluminium-zink är en stålplåt med aluminium-zink-beläggning som kan användas upp till korrosivitetsklass C4. Metallbeläggningen består av 55 % aluminium, 43,4 % zink och 1,6 % kiseldioxid. Ytan är behandlad med anti-fingerprintskydd för att förhindra missfärgning under hantering och underlätta formningen.

Unikt utseende

Ytan är inledningsvis glansig och rosenmönstrad, men efter att ha varit utomhus en tid blir den gråaktig och matt. Rosmönstret kan variera mellan fram- och baksida och mellan olika rullar. Materialet kan också mörkna ojämnt efter gnuggning på grund av den aluminium som ingår i metallbeläggningen.
Glad Lindabmedarbetare med svart pikétröja

Vill du prata med en expert?

Vårt vänliga och kunniga team med experter finns här för att svara på dina frågor. Tveka inte att höra av dig.