Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Beckomberga

Redan 2008 inledde NCC ett arbete med att utveckla ett koncept för lågenergihus som uppfyller passivhuskriterierna. Detta koncept är också en viktig del i utvecklingen av företagets tekniska plattformar för såväl småhus som flerbostadshus.

”Vi ser en växande marknad för miljövänligare boende. Det är det grundläggande skälet till vår satsning på passivhus.”

Eugene Camara, platschef på NCC Beckomberga där man nu uppför 5 st passivhus om 11 bostadsrätter vardera.

Beckomberga är starten på något stort

I detta projekt har NCC valt att basera sin ytterväggsplattform på Lindabs produkt-, logistik- och mjukvarulösningar inom lättbyggnadsteknik. ”Vi vill producera detta nya bostadstänkande till samma kostnad som mer traditionellt byggande och hoppas givetvis att Beckomberga skall förbereda oss för den starka tillväxt som väntar miljövänligt byggande.” Berättar Eugene.

Fem viktiga steg

”Man kan säga att passivhus bygger på fem viktiga steg”, förklarar Eugene Camara. Man ska reducera energiförlusterna, effektivisera energianvändningen, utnyttja solenergi, individuellt kunna mäta och visa energianvändningen och slutligen välja miljöanpassade energikällor.


Genom att använda Lindabs koncept för lättbyggnadsteknik och utnyttja den för produktion av prefabricerade utfackningsväggar så löstes flera problem på en gång.

”Vi får en utfackningsvägg som ger minimala köldbryggor och därmed reducerar värmeförlusten, men får också en enkel, repeterbar lösning som är snabb att montera där ni hjälper oss med konstruktionsarbetet. När elementen sedan kommer hit till bygget lyfter vi dem snabbt på plats och placerar dem på vinkeljärn som gjutits in i samtliga bjälklag.”

Avslutar Eugene Camara.

Denna lösning gav dessutom ett väderskyddande skal som innebar att uppbyggnaden av ytterväggarna och det övriga invändiga arbetet var helt oberoende av vädret.

Glad Lindabmedarbetare med svart pikétröja

Vill du prata med en expert?

Vårt vänliga och kunniga team med experter finns här för att svara på dina frågor. Tveka inte att höra av dig.