Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Lindab levererar världens första ventilationskanaler i fossilfritt stål till byggprojekt i Lund

PressmeddelandeJAN 22, 2024 14:00 CET
Genom att använda banbrytande material och tekniker visar Lindab, SSAB, Skanska och Vectura vägen för framtida hållbara byggprojekt.

Lindab kommer att leverera världens första ventilationskanaler tillverkade av fossilfritt stål till ett innovativt byggprojekt i Lund. Fastighetsbolaget Vectura utvecklar och driver projektet och entreprenaden görs av Skanska. Målet är att fastigheten ska certifieras enligt LEED Gold.

Det fossilfria stålet kommer från SSAB och är framställt med hjälp av HYBRIT®-teknologin. Lindab har som en av få leverantörer fått en testleverans, vilket gör det möjligt att leverera produkter flera år före den planerade ordinarie produktionen av fossilfritt stål som beräknas till 2026.

Fastigheten på 24 000 kvm kommer att inrymma kontors- och forskningslokaler och är designad för att vara en symbol för innovation och hållbarhet. Med målet att certifieras enligt LEED Gold kommer byggnaden att uppfylla strikta miljökrav och bidra till en mer hållbar framtid.

En kilometer ventilationskanaler i fossilfritt stål
"Vi är mycket stolta över Lindabs bidrag till fastigheten i form av en kilometer ventilationskanaler i SSAB:s fossilfria stål. Det är ytterligare ett steg i rätt riktning för att minska både vår egen och våra kunders klimatpåverkan," säger Ola Ringdahl, VD och Koncernchef för Lindab.

”Detta är ett utmärkt exempel på hur vi tillsammans med våra kunder och leverantörer jobbar med innovationer i syfte att bana ny väg för framtida lösningar inom klimatområdet. Genom att våga prova nytt skapar vi förutsättningar för att i nästa projekt gå från spets till bredd,” säger Staffan Andersson, Vice VD Skanska Sverige AB.

Matilda Isaksson, hållbarhetschef på Lindab, tillägger: "Genom att använda SSAB:s fossilfria stål i våra ventilationskanaler stödjer vi en mer hållbar byggbransch. Detta projekt är ett bevis på vad som kan uppnås genom innovation och samarbete."

Patrik Lamberth, Projektchef på Vectura, kommenterar: "Huset kommer att bli en symbol för innovation, en mötesplats för nytänkande och kunskap där man utvecklas och lär sig av varandra. Med Lindabs, Skanskas och SSAB:s bidrag når vi våra högt ställda miljömål."

Genom att använda banbrytande material och tekniker visar Lindab, SSAB, Skanska och Vectura vägen för framtida hållbara byggprojekt.

Installationen av de fossilfria ventilationskanalerna och övriga ventilationsprodukter i projektet görs av företaget K Vent.

För ytterligare information, kontakta:


Matilda Isaksson, Group Sustainability Manager
E-post: matilda.isaksson@lindab.com, Tfn: 072 353 44 61

Catharina Paulcén, Head of Corporate Communications
E-post: catharina.paulcen@lindab.com, Tfn: 0701 48 99 65