Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Chose languge
Chose languge
Logga in

Marknadens första mobila produktionsanläggning för stora ventilationskanaler

PressmeddelandeAPR 25, 2023 12:08 CET
Pontus Andersson, Anders Persson och Peter Lindfors har varit med och utvecklat den nya produktionslösningen.

Lindab är först på svenska byggmarknaden med att erbjuda en mobil produktionsanläggning för ventilationskanaler med stora dimensioner. Den innovativa lösningen underlättar i stora byggprojekt där det är både tids- och platsbrist och ger även signifikanta miljöbesparingar.

Ventilationskanaler är skrymmande och kostsamma att transportera, och sedan flera år tillbaka har Lindab löpande decentraliserat produktionen av kanalsystem i syfte att minska miljöpåverkan, öka flexibiliteten och komma närmre den lokala marknaden. Nu tar företaget nästa steg när de erbjuder den svenska marknadens första mobila produktionsanläggning för ventilationskanaler med stora dimensioner.

Anläggningen ryms i en container vilket gör den enkel att både transportera samt driftsätta. Tillverkning på plats minskar inte bara koldioxidutsläpp och transportkostnader, det resulterar även i en flexibel, platseffektiv och optimal produktion.
– Vad vi vet så finns det inget liknande sedan tidigare och vi är stolta över att vara först på svenska marknaden med denna innovativa lösning. Den går helt i vår linje med att utmana gamla sanningar för att erbjuda våra kunder flexibla och hållbara lösningar, säger John Gauffin, VD, Lindab Sverige.

Idén till anläggningen kom till efter att Lindab tillsammans med deras kund Bravida började planera ett ovanligt projekt, byggnationen av den nya bussterminalen i Katarinaberget vid Slussen, Stockholm. Lindab levererar till Bravida och Region Stockholm är slutkund. Projektet lämpar sig väl för mobil produktion eftersom arbetet sker inne i ett berg och innefattar många specialprodukter som cirkulära kanaler och detaljer i dimensionerna 1600 – 2000 mm.
– Att kanalerna tillverkas på plats inne i berget underlättar på många sätt och det går enkelt att styra produktionstakten efter behov utan att kanalerna tar upp plats. Det är roligt när vi tillsammans med våra kunder utvecklar och kommer fram till lösningar som gynnar byggbranschen både i det specifika projektet men även i stort, säger John Gauffin, VD, Lindab Sverige.

Genom att tillverka ventilationskanaler i större dimensioner direkt på byggarbetsplatsen sparar projektet minst 50 ton CO2-utsläpp i form av transporter. Anläggningen transporteras och installeras i Katarinaberget under vecka 17.

För mer information om Lindabs ventilationslösningar, besök lindab.se.