Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Lindab förvärvar den svenska takspecialisten Kami

PressmeddelandeJUL 07, 2021 13:22 CET
Från vänster: Ulf Svensson, EcoVenture AB, Ola Ringdahl, Lindab AB och Magnus Åberg, EcoVenture AB

Lindab kompletterar sin nuvarande verksamhet av byggprodukter med förvärvet av KAMI AB, som tillverkar och säljer premiumtak i plåt. Med förvärvet förstärker Lindab sin marknadsposition i norra Sverige och i Norge.

Kami har utvecklat en egen pressteknik som ger plåttaket en sandbelagd yta. Taket har plåttakets alla fördelar samtidigt som det ser ut som takpannor. Kamis tak, som marknadsförs under namnet Plegel, tål stora påfrestningar och är utvecklat för nordiskt klimat. Det kompletterar Lindabs nuvarande utbud av plåttak mycket väl. En mindre del av Kamis försäljning kommer från produkter för takavvattning och taksäkerhet. Kami är etablerade i Kalix i norra Sverige med ca 70 procent av försäljningen i Sverige och 30 procent i Norge. 

”Vi är mycket glada över att välkomna Kami in i Lindab. Det är ett välskött, växande företag med hög kundnöjdhet och hög lönsamhet”, säger Ola Ringdahl, VD och Koncernchef för Lindab. ”Det finns en stor efterfrågan på premiumtak och med Kamis högkvalitativa produkter kan vi erbjuda ett ännu bredare utbud av hållbara tak. De har ett välfungerande distributionsnät i regionen, vilket är en konkurrensfördel vid hantering av tunga produkter. Vi är också mycket glada över att Sven Lindström kommer att fortsätta driva verksamheten som en del av Lindab.” 

”Vi ser fram emot att vara del av Lindab och gemensamt vidareutveckla framtidens taklösningar. Lindab är en stor inköpare av stål vilket vi kommer kunna dra nytta av, samtidigt som vi bidrar med vår kunskap och lokala närvaro. Vi delar Lindabs syn på att hög kvalitet och nära relationer med kunderna är viktiga framgångsfaktorer”, säger Sven Lindström, VD för Kami. 

KAMI AB har sina rötter i Luleå Tekniska universitet. Bolaget grundades 1976, drivet av en vilja att föra utvecklingen av pressformning av plåt framåt. Sedan dess har Kami producerat plåttak av världsklass. Bolaget omsätter ca 100 MSEK årligen och har en rörelsemarginal som är högre än Lindabs rörelsemarginal, både globalt och jämfört med affärsområdet Profile Systems, i vilken verksamheten kommer att vara inkluderad. Kami har 22 medarbetare. 

KAMI Plegel

KAMI PLEGEL® och dess sandbelagda yta.

Läs mer om Kami på deras hemsida: https://kami.se/