Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Vad är fossilfritt stål?

Fossilfritt stål tillverkas utan koldioxidutsläpp och med fossilfria energikällor. All järnmalm som används i det fossilfria stålet kommer i framtiden att komma från fossilfri gruvdrift.

Det första steget i tillverkningen av stål är att reducera järnmalm till järn genom att avlägsna syre. I den traditionella metoden görs detta med hjälp av kol och koks i masugnsprocessen. Fossilfritt stål framställs med HYBRIT-processen vilket innebär att vätgas används istället för kol och koks. För att extrahera vätgas från vatten via elektrolys används fossilfri el. Biprodukten från processen är nu rent vatten, istället för stora mängder CO2. Den resulterande produkten från HYBRIT-processen är fast järn (järnsvamp) som sedan smälts i en elektrisk ljusbågsugn. Under hela processen används endast el och bränslen som producerats fossilfritt – och resultatet är fossilfritt stål med betydligt lägre klimatpåverkan.

Vad är det vi erbjuder?

Fossilfritt stål från SSAB är det omtalade stålet där man bytt kol mot vätgas i framställningen och därmed i eliminerat i princip alla fossila CO2-utsläpp i framställningen av stålet. Säljstart är planerad till tidigast 2026, men några aktörer har redan nu tillgång till begränsade upplagor.
Vi på Lindab kan stolt berätta att vi är en av dem. Nu har du chansen att ta del av denna upplaga och därmed vara först ut med denna revolutionerande framtidsteknik i ditt projekt.

Vi kommer inledningsvis kunna erbjuda fossilfritt stål i våra ventilationskanaler. Våra tak- och fasadprodukter kan bli aktuella vid förfrågan.

Vi erbjuder fossilfritt i följande produkter:

  • Ventilationskanaler

Intresseanmälan

Vi söker dig som inte tummar på dina miljöåtaganden och som vill vara först ut med det revolutionerande fossilfria stålet från SSAB i ditt prestigeprojekt.
Lämna din intresseanmälan nedan.
Lindab kommer inom kort kontakta potentiella projektägare.

Glad Lindabmedarbetare med svart pikétröja

Vill du prata med en expert?

Vårt vänliga och kunniga team med experter finns här för att svara på dina frågor. Tveka inte att höra av dig.